Gamle Haderslev Kirkegård

Et selvmord og fire uopdragne børn. 

Gravstenen over Karen Lund har en lidt usædvanlig indskrift:

Her hviler støvet af Karen Lund, fød Laugesen, fød i Gilbjerg Lindknud Sogn den 1ste Mai 1792, død i Haderslev den 3. november 1842 i en alder af 50 år, 6 måneder og 3 dage. Hun efterlader en sørgende Ægtefælle og 4 uopdragne Børn, der helliger Hende dette Minde.

Historien bag denne indskift er sørgelig, selvom den starter med noget så lyst og uskyldigt som indkøbet af en ny damehat.

Karen Lund havde været i byen og var blevet fristet til at købe en smuk ny hat. Karen tog hatten på og gik i højt humor mod Storegade, hvor hendes mand havde en slagterforretning. Da hun trådte ind af døren, og manden så hendes nye hat, blev hans blik vredt. Da han fik muligheden for det, snuppede han hatten, lagde den på huggeblokken og huggede den i stykker med sin store kødøkse. Hvorfor han reagerede sådan, kan man kun gisne om/gætte på. Måske var økonomien stram, og Karens nye hat var et luksuriøst og unødvendigt indkøb. I hvert fald blev Karens så gode og glade humør afløst af fortvivlelse og dyb sorg. Karen var så ulykkelig, at hun til sidst besluttede at tage sit eget liv. Man kender ikke så meget til den del af historien, men sikkert er, at Karen lige efter gik ovenpå og hængte sig på familiens loft.

Næste dag måtte ægtemanden gå på rådhuset og forklare myndighederne, hvad der var sket. Han havde ikke regnet med,at at hans raserianfald ville få så store konsekvenser. Det eneste man ved fra dette møde er, at den sørgende ægtemand fortalte, at han og Karen havde haft ”en lille malør”, som kan oversættes som en ubehagelig eller uheldig hændelse.

4 uopdragne børn

På Karens gravsten står der: ”Hun efterlader…..4 uopdragne børn”. Hvad betyder denne finurlige indskrift? Ordet uopdragne får os til at tænke på børn, der ikke har lært at høre efter og som gør hvad der falder dem ind. Men betydningen i datidens sprog var en helt anden. Det betyder, at alle Karens børn var under konfirmationsalderen. Så det var ikke ikke fordi Karens børn var uvorne, men fordi de ikke var blevet konfirmeret endnu.

This post is also available in: German English