Torvet og Nørregade

 

Torvet i den sydlige del af Haderslev midtby dannede den 9. april 1940 rammen om flere bemærkelsesværdige begivenheder. Tidligt om morgenen, kort tid efter den dansk-tyske grænse var blevet overskredet, fløj tyske bombefly ind over Haderslev by. Mange borgere blev vækket af flyve-maskinernes larm og flere stimlede sammen på Torvet for at diskutere, hvad alt dette dog kunne betyde. På Torvet var flere også vidne til, hvordan de danske soldater marcherede gennem pladsen for at gå i stilling i det sydlige Haderslev. Flere gange i Nørregade, på Torvet og i Lavgade blev disse soldater chikaneret af tyske fly, der kastede flyveblade ned over dem.

Efter at de danske styrker i det sydlige Haderslev var blevet nedkæmpet omkring kl. 7.30, var det de tyske troppers tur til at passere over Torvet på deres vej mod kasernen. Undervejs gjorde de midlertidigt holdt for at studere ruten gennem byen. Både på Torvet og langs de tyske styrkers march ned gennem Nørregade samledes store flokke af Haderslev-borgere. Nogle med det simple motiv, at de ville se de tyske soldater og kampvogne med egne øjne, men der var også en del hjemmetyskere og nazistiske sympatisører, der stimlede sammen på Torvet for at byde tyskerne velkommen.

Selvom det ikke kom til kamphandlinger på Torvet eller i Nørregade, så kostede den tyske fremrykning alligevel en dansk civilist livet, da der blev åbnet ild mod hans vindue på 1. sal i Nørregade 15B. Hans Friis’ pibe blev antageligt forvekslet med et våben, og dette fik en nervøs tysk soldat til at affyre sit våben mod ham. Hans Friis blev ramt i hovedet og døde på stedet.

  • Torvet og Nørregade
    Torvet og Nørregade